23 januari 2024

AZC en inwonersparticipatie

Tijdens de commissievergadering van afgelopen donderdag 18 januari is inwonersparticipatie m.b.t. het AZC besproken. Dit punt is geagendeerd door ABO en CVO naar aanleiding van de brief van het COA van 22 december. In deze brief geeft het COA aan dat na een positieve uitkomst van de ecologische onderzoeken, het COA voornemens is om in februari een formele aanvraag in te dienen voor een opvanglocatie met 300 plekken gedurende een periode van 10 jaar.

Als SGP hebben we vanaf het begin aandacht gevraagd voor het proces en de communicatie. Voor ons is de inwonersparticipatie dan ook een onderdeel van het afgesproken proces. Eerst het verzoek van COA, vervolgens de raad die wensen en aandachtspunten kan meegeven, vervolgens het informatie en meepraattraject men omwonenden, verenigingen, kerken en ondernemers en vervolgens scenario's die aan de raad voorgelegd worden. Wij vinden deze volgorde nog steeds wenselijk. Ook de informerende nota van 29 juni 2023 geeft deze vervolgstappen.

Tot nu toe was het niet mogelijk om over scenario's te praten aangezien het COA geen duidelijkheid had gegeven tot nu toe. Uit de brief blijkt wel een scenario. Daarom is de SGP van mening om het afgesproken traject om te komen tot scenario's zo snel mogelijk verder uit te werken. Al in november hebben wij in de raadsvergadering aangegeven dat de langer durende onzekerheid een enorme negatieve impact heeft op de omwonenden. Voor ons een extra argument om niet langer te wachten.

Tijdens de vergadering hebben we enkele suggesties meegegeven aangaande de scenario's. Een scenario wat wij genoemd hebben in de vergadering van 29 juni was een kleinschalige opvang met mogelijkheid tot participatie van woningcorporatie en het plaatsen van tijdelijke hoogwaardige prefab woningen. Maar ook geen AZC was en is voor ons een mogelijk scenario. Daarnaast is een scenario mogelijk waarbij de opvang niet groter is dan het maximale aantal asielzoekers die de gemeente Oldebroek moet opvangen volgens de spreidingswet die ondertussen door de Eerste Kamer is aangenomen. Ander scenario zou kunnen zijn dat de opvang niet groter is dan het maximale aantal asielzoekers die de gemeente Oldebroek en Elburg moeten opvangen volgens de spreidingswet omdat Elburg ook te maken krijgt met de eventuele gevolgen als het AZC op deze locatie zou komen. Mogelijk komen er nog andere scenario's uit het zojuist genoemde participatie- en communicatietraject.

Voor de SGP is het van belang dat de uitwerking van dit traject zorgvuldig en transparant gebeurt. Het COA heeft minimaal een half jaar nodig gehad om enige duidelijkheid te geven. Sommige gevraagde informatie van het COA  is nog steeds niet gekregen. Daarom moet er geen druk opgelegd worden. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid.

Naar verwachting wordt er 1 februari verder gepraat over het onderwerp. De VVD heeft namelijk een agenderingsverzoek gedaan en CVO heeft aangegeven minstens twee moties in te dienen.