12 maart 2015

Gratis groeispurt voor uw tuin als bedankje voor afvalscheiding

persbericht gemeente Oldebroek;

Inwoners van de gemeente Oldebroek kunnen zaterdag 21 maart tussen 9.00 en 11.00 uur gratis compost ophalen. Met deze actie bedankt de gemeente u voor de moeite die u neemt om GFT-afval te scheiden van ander afval. U kunt de compostzakken ophalen bij de gemeentewerf, Rondweg 15 in Wezep en op het Raadhuisplein 1 te Oldebroek. Kom op tijd, want op is op.

 

Van GFT-afval kan goede compost gemaakt worden. Compost is goed voor de tuin als natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Daarnaast bespaart composteren geld, omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is.

Wethouder Harm Westerbroek: “Ik vind het belangrijk om inwoners mee te laten delen in deze voordelen. Daarom deelt de gemeente op 21 maart gratis compost uit. Hiermee wil de gemeente inwoners bedanken voor het gescheiden aanleveren van GFT-afval én laten zien dat er van GFT-afval een mooi product gemaakt kan worden.”

 

Nog meer afval scheiden

In 2014 werd in de gemeente Oldebroek ruim 190 kilo GFT per inwoner ingezameld. Maar er zit nog steeds groente, fruit en tuinafval tussen het restafval. Ook luiers, biologisch afbreekbare zakjes, kattenbakkorrels met milieukeur en koffiefilters horen in de GFT-bak. Uit de inzamelresultaten blijkt dat in het restafval nog 100 kilo GFT-afval per inwoner per jaar zit. Er valt dan ook veel winst te behalen door GFT apart te houden. GFT wordt bijvoorbeeld tot compost verwerkt, daarbij komt biogas vrij dat omgezet wordt in groene stroom. Nu worden al zo’n duizend woningen van stroom voorzien dankzij de vergisting van het GFT-afval dat in de gemeenten op de Noord-Veluwe wordt ingezameld. Dat kunnen er dus nog veel meer worden!