7 februari 2025
Inbreng bij bespreking evaluatie evenementenbeleid
Tijdens de commissievergadering is de informerende nota ‘Evaluatie evenementenbeleid gemeente Oldebroek 2019’ besproken. Hierin werd de oproep gedaan door het college om aandachtspunten mee te geven over de inhoud van de op te stellen beleidsregels met betrekking tot evenementen.
Als SGP hebben we aangegeven dat het ons pijn doet dat er in de conclusies van het evaluatierapport staat: ‘een goede balans vinden tussen de zondagsrust, maar ook vermakelijkheden toe te staan, zou gevonden kunnen worden in het toestaan van evenementen op zaterdagavond tot later dan 00.00 uur ondanks de start van de zondagsrust, maar op zondagochtend tot 13.00 uur terughoudend omgaan met het toestaan van evenementen.’ Waarom hebben wij die pijn? Wel omdat het gaat om de liefde voor de dag van God zoals wij ook in ons verkiezingsprogramma hebben opgeschreven. ‘God heeft in Zijn wijsheid een rustdag aan de mens gegeven. Die rustdag is bedoeld om God en elkaar te dienen.’ Daarom is het handhaven van de zondagsrust voor de SGP een principieel ethisch standpunt waarop wij geen concessies kunnen doen. We hebben dan ook de oproep gedaan aan het college om geen verruimingen van eindtijden te gaan doorvoeren in het nieuwe beleid.
Daarnaast hebben we ook een viertal andere argumenten genoemd om de eindtijden niet te verruimen.
- Het is een principieel ethisch standpunt van een groot deel van de bevolking van de gemeente Oldebroek om geen evenementen toe te staan op zondag. Het lijkt de SGP goed dit te respecteren.
- Daarnaast heeft een beperkt aantal organisatoren de wens voor verruiming van eindtijden en blijkt uit aangereikte gegevens dat het relatief geen belangrijk punt is maar voor veel inwoners en ook voor de SGP juist een principieel ethisch standpunt.
- De conclusie dat verruiming ook op zondag nodig is, is getrokken op de vraag voor eindtijden voor vrijdag en zaterdag. En daarnaast op vrijdag is de eindtijd al ruimer. Op dit moment ervaart al 12 procent van de ondervraagden overlast van eindtijden. En dat is de op een na hoogste score als het gaat om overlast.
- De eindtijden zijn gelijk aan de eindtijden van de horeca en vanwege eenduidigheid in beleid belangrijk argument om het zo te handhaven.
De SGP heeft aangegeven nog steeds een voorstander te zijn om de eindtijd voor buitenevenementen te stellen op 23.00 uur ’s avonds om geluidsoverlast te beperken zoals we ook in ons verkiezingsprogramma hebben aangegeven.
Daarnaast hebben wij de volgende aandachtspunten nog meegegeven:
- Het geluid en geluidsmetingen zijn een belangrijk aandachtspunt. Daar hebben we als SGP ook al vaker aandacht voor gevraagd. Een pro actieve handhaving is gewenst als het gaat om tegengaan van geluidsoverlast.
- Een toegankelijke manier van melden van overlast.
- Evaluatie van evenementen.
- Een format draaiboek veiligheidsplan lijkt ons ter ondersteuning van de organisatoren wenselijk.
- Categorisering van evenementen ontbreekt op dit moment en wat ons betreft zou dit wel een mogelijkheid zijn om zodoende ook gerichter beleid te kunnen opstellen.
- Actuele thema’s zoals duurzaamheid ontbreken in het beleid en het lijkt ons goed dit mee te nemen.
- In het beleid kaders opnemen als het gaat om evenementen met een verhoogd risico op drugsgebruik, overmatig alcoholgebruik en activiteiten die in strijd zijn met de goede zeden.
- Op dit moment ontbreken er duidelijke indieningsvereisten. Lijkt ons goed om dit op te nemen zodat die duidelijkheid er wel is.
- Voor grootschalige evenementen uitwijken naar terreinen buiten de bebouwde kom. Plaatsen rondom zorginstellingen en scholen niet beschikbaar stellen.
- Leges blijven kostendekkend maar mogelijk door efficiëntere procedures kan de kostprijs om laag.
Op deze manier verwachten wij dat er tegemoet gekomen wordt aan een heel aantal zaken die aangegeven werden dat die beter kunnen.
Onze hele bijdrage kunt u hier terugkijken: