24 april 2024

Initiatiefvoorstel Collectief Wonen

Tijdens de raadsvergadering van 18 april is het initiatiefvoorstel van CU besproken. Dit initiatiefvoorstel van collectief wonen wil ervoor zorgen dat er saamhorigheid en zorg voor elkaar is, met betaalbare woningen in een duurzame woon- en leefomgeving. Het is de bedoeling om snel woningen toe te voegen voor met name de eigen inwoners.

Het initiatiefvoorstel voorziet in het vastleggen van collectief wonen in beleid. Op veel terreinen zijn al mogelijkheden denk aan versneld wonen en kleinschalige woningbouwinitiatieven, hier hebben we ook de vinger bijgelegd wat de toegevoegde waarde hiervan zou zijn. Echter is het ook zo dat er nog geen beleid is terwijl veel van de aspecten die naar voorkomen in dit voorstel al wel worden gedaan. Daarom vindt de SGP het goed dat dit nu in beleid wordt vastgelegd zodat we dit in de toekomst ook kunnen toetsen.

Belangrijk aspect bij dit beleid is de rol van de gemeente hierin. Als SGP hebben we nadrukkelijk aangegeven dat wij die zien als faciliterend. Wat SGP betreft kunnen we dit best onder de aandacht brengen via de Huis aan Huis en de website. Dit om te wijzen op wet- en regelgeving en subsidies die te verkrijgen zijn. Maar moet de intrinsieke motivatie toch echt bij de inwoners vandaan komen, dit zorgt namelijk voor de grootste slagingskans van dergelijke trajecten.

Hiermee samenhangt de kosten die dit voor ons als gemeente met zich mee kan brengen. Er is al groot tekort aan ambtelijke capaciteit en dit initiatief zou deze druk kunnen vergroten. Daarom heeft de SGP aangegeven om het startadvies te beperken tot een maximumaantal uren, om op deze manier ook het initiatief bij de inwoners te laten liggen en de kosten voor ons als gemeente binnen de perken te houden.

We hopen dat het aangenomen initiatiefvoorstel, mede gesteund door de SGP, weer een extra impuls geeft om stappen te zetten in onze mooie gemeente met betrekking tot woningbouw.