24 april 2024

Initiatiefvoorstel wijziging lijst adviesrecht

Tijdens de raadsvergadering van 18 april is het initiatiefvoorstel van ABO en CVO besproken. Dit initiatiefvoorstel beoogde het wijzigen van de lijst met gevallen waarvoor adviesrecht van de raad van toepassing is. De raad kan een bindend advies gevraagd worden wanneer het college een omgevingsvergunning wil verlenen voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit de zogenoemde BOPA als dit is opgenomen in de lijst. Een buitenplanse omgevingsplanactiviteit is een activiteit die niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan of niet vergunning vrij is.

Indieners beoogden zoals geschreven in het voorstel dat het doel is dat er een bindend advies van de raad noodzakelijk is voor het verlenen van een omgevingsvergunningsvergunning voor een AZC. Het college kan nu met een buitenplanse omgevingsplanactiviteit afwijken van het omgevingsplan zonder dat er een bindend advies van de raad nodig is specifiek bij een aanvraag voor 10 jaar.

Het adviesrecht van de raad beperkt zich tot een afweging op ruimtelijke gronden en moet nadrukkelijk door de raad gemotiveerd worden. De gemeenteraad mag alleen een negatief advies geven binnen de juridische kaders (het kader van een ‘evenwichtige toedeling van functies aan locaties).  En daar zit nu precies het punt voor de SGP. Dat adviesrecht is geen politiek bestuurlijk advies. Het gaat niet om een simpel ja of nee maar moet nadrukkelijk gemotiveerd worden. Het is een ruimtelijke afweging die ook juridisch getoetst kan worden. Het gaat om een afweging of het volgens de ruimtelijke regels kan. Het is de raad die de regels heeft vastgesteld. Het gaat niet over welke voorwaarden we mee kunnen geven oftewel de wensen en bedenkingen die we meegegeven hebben in de raad van juni 2023.

Tijdens het debat kwam ook naar voren dat in de ‘Lijst Adviesrecht gemeenteraad bij afwijkingen Omgevingsplan’ onder categorie D staat dat er formeel geen advies van de raad nodig is voor opvang van asielzoekers of migranten, maar dat laat de normale informatieverplichtingen van het college onverlet. Bij ontwikkelingen die een grote impact op de samenleving hebben, zal het college geen besluit nemen zonder dat de raad daarin gekend wordt. Als SGP hebben we nogmaals aangegeven te willen praten over de scenario’s met betrekking tot de eerder ingebrachte wensen en bedenkingen.