18 juli 2013

SGP Gelderland: Vluchten prukken van stamkapitaal

Gelderland is rijk mede dankzij de verkoop van de NUON. Als wij met het stamkapitaal verstandig omgaan, kunnen wij hiervan gedurende een lange reeks van jaren de vruchten plukken. Als SGP willen wij daarom een ieder opwekken om de Bijbel te lezen. En met name de geschiedenis over de zeven vette en zeven magere jaren tijdens het onderkoningschap van Jozef.

In Egypte en in de omliggende landen mocht het ook tijdens de zeven magere jaren nog goed gaan. Als provincie moeten wij ons profiel goed neerzetten. De dingen die wij moeten doen moeten wij goed doen.

Goede mobiliteit
Een goede mobiliteit is voor onze provincie van levensbelang. Fijn dat het college van GS recent heeft meegewerkt onder andere aan de wensen van de SGP voor de verbreding van de brug bij Rhenen en de ontsluiting van het industrieterrein H2O in Wezep. En ook de realisering van een rondweg bij Barneveld is van levensbelang.

Steun aan gemeenten
Vele Gelderse gemeenten hebben aanzienlijke tekorten op hun grondexploitaties. Het is niet denkbeeldig dat in een aantal gemeenten de financiële problemen nog verder zullen toenemen. Reden om na te denken over mogelijke provinciale steun aan deze gemeenten. Bij deze financiële steun dient altijd maatwerk geleverd te worden. Per gemeente dient er een afzonderlijke Statenbesluit genomen te worden. Hierbij dienen prestatieafspraken met de desbetreffende gemeente gemaakt te worden. En deze ondersteuning dient niet als ‘breekijzer’ te fungeren tot een verplichte gemeentelijke herindeling.

Extra stimulans
De Statenfractie van de SGP stelt in dit verband voor, om het aan de gemeenten zelf over te laten hoeveel woningen men wil bouwen. Een recente wijziging in het beleid van de centrale overheid maakt dit al mogelijk. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten. Woningmarkt, grondexploitaties en werkgelegenheid in de bouw stagneren en verdienen volgens de SGP een extra stimulans. Om verdere neergang te voorkomen mogen onorthodoxe maatregelen niet worden geschuwd.

Leefbaarheid
De Gelderse SGP Statenfractie wil de leefbaarheid van de kernen in stand houden.
De SGP zet zich in voor het behoud van het religieus erfgoed in Gelderland en wil daarom ook graag de monumentale dorpskerken in stand houden, evenals de (kleine) scholen en een minimum aan voorzieningen stimuleren. Bij alle huidige onzekerheden blijft voor ons een ding zeker: ‘de Heere regeert en het loopt Hem niet uit de hand. Hij volvoert Zijn raad’.