11 maart 2025
Terugblik raadsvergadering 6 maart 2025
Op donderdag 6 maart kwam de gemeenteraad van Oldebroek bij elkaar. De avond begon met het inspreken van bewoners van de kern Noordeinde. Zij vroegen aandacht voor de vitaliteit van hun dorp, en het behoud van hun school ‘Het Noordermerk’. Leerlingen van deze school boden aan wethouder Vos en de burgemeester twee mappen vol handtekeningen aan.
In het vervolg van de vergadering heeft de SGP vragen gesteld hoe het college haar rol kan pakken in het versnellen van woningbouw op Noordeinde, en of het college in gesprek wil om de sluitingsdatum er af te halen.
Het college heeft toegelicht hoe de situatie is, en dat er inmiddels 7 vergunningen zijn verleend om te kunnen gaan bouwen. Ook rondom de school is het college volop in gesprek om te kijken wat men kan betekenen voor het behoud van de school.
Vervolgens stonden de nodige besluiten als b-stuk (besluiten zonder bespreking) op de agenda, wat er voor zorgde dat dit agenda punt snel afgehamerd kon worden.
Tenslotte diende het CVO met de steun van ABO een motie in waarin men opriep om barmhartigheid te tonen aan mensen die dreigen uitgezet te worden uit permanent bewoonde vakantiehuizen. Door veel onduidelijkheden ontstond er een debat, die telkens vooral tot nieuwe vragen leidde. Onduidelijk bleef in eerste instantie om hoeveel mensen het zou gaan, en wat hun achtergrond precies was. Wie zijn de mensen die uiteindelijk geholpen zouden zijn door deze motie? En waardoor worden deze mensen dan geholpen? Hoeveel meer tijd krijgen zij?
De aanleiding voor deze motie was op basis van gesprekken met 1 of meerdere personen volgens de indieners. Daardoor vroeg de SGP zich af of er door de indieners ook hoor en wederhoor was toegepast bij de gemeente. Hier kwam geen antwoord op, maar uit de beantwoording viel af te leiden dat dit niet was gedaan.
Uiteindelijk kon de burgemeester in haar beantwoording opheldering geven.
Het probleem van dwangsom en mogelijke uitzetting bleek vooral te spelen voor mensen die zelf geen ontheffing hebben aangevraagd. Vervolgens bleek het, voorzover dat zo snel achterhaald kon worden, om één of twee personen te gaan. Daarnaast bleek er onduidelijkheid over de datum van uitzetting van deze ene casus. Wanneer een bewoner op de goede manier een ontheffing aanvraagt en dan onverhoopt toch moeite heeft met het vinden van een andere woonplek, zijn er vanuit de gemeente nu al volop mogelijkheden om deze barmhartigheid te tonen.
De in de motie gevraagde barmhartigheid bleek dus al in het huidige beleid aanwezig te zijn voor mensen die zich tijdelijk legaal vestigen op een vakantiepark. Het aannemen van de motie zou tegen het eigen beleid van de gemeente ingaan en ervoor zorgen dat men ook permanent in recreatiewoningen kan wonen. Het belonen van illegaal wonen op een vakantiepark kan nooit de bedoeling zijn. Gelukkig trokken indieners vervolgens hun motie terug.
Daarmee werd een korte agenda uiteindelijk toch nog een gevulde avond.