27 september 2013
Zorg in de gemeente Oldebroek voor mekaar!
Ouderen die hulp nodig hebben bij het aankleden, ouders die behoefte hebben aan ondersteuning bij de opvoeding van hun kinderen en mensen die dreigen in de bijstand te komen en hulp vragen bij het vinden van een baan. Een aantal voorbeelden waarbij niet alleen de gemeente maar ook inwoners, ondernemers en organisaties in de dorpen een rol kunnen spelen. In de toekomst wordt de eigen inzet, verantwoordelijkheid en de kracht van de Oldebroekse samenleving steeds belangrijker bij het opvangen van de eerste zorg en ondersteuning. De gemeente Oldebroek zet samen met de samenleving nadrukkelijk in op ‘Zorg voor mekaar!’
Eigen kracht aan zet
De gemeente Oldebroek wil samen met haar inwoners investeren in een prettige, leefbare samenleving. Het zou een vanzelfsprekende zaak moeten zijn om te zorgen voor elkaar waarbij bijvoorbeeld familie, vrienden, scholen of sportverenigingen helpen bij de opvoeding van een kind, het huishouden of de dagelijkse boodschappen wanneer iemand dat zelf niet meer kan. Een samenleving waarin iedereen zich afvraagt wat hij/zij zelf kan doen voor gezin, familie of buurt. Het uitgangspunt daarbij blijft dat de gemeente verantwoordelijk is voor professionele ondersteuning en zorg waar dat nodig is.
De komende tijd wil de gemeente samen met de Oldebroekse gemeenschap nadenken hoe we ‘Zorg voor mekaar’ mogelijk kunnen maken. De gemeente zoekt regelmatig het gesprek met inwoners, ondernemers en maatschappelijke (zorg)instellingen in de dorpen over hoe deze uitdaging opgepakt kan worden. Uiteindelijk moet dit leiden tot een gemeenschap waar iedereen naar vermogen meedoet. Een gemeente Oldebroek waar naar elkaar wordt omgekeken en waar nodig ‘voor mekaar’ wordt gezorgd.
De gemeente Oldebroek krijgt vanuit het Rijk nieuwe taken vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), de Jeugdzorg en Werk en Inkomen (de Participatiewet). Dit alles moet de gemeente doen met minder financiële middelen dan voorheen. Het Rijk vindt het belangrijk dat er meer wordt uitgegaan van de eigen kracht en de eigen verantwoordelijkheid van burgers.
In een concept-beleidskader heeft de gemeente Oldebroek in grote lijnen beschreven hoe om te gaan met de nieuwe taken binnen het sociale domein. De komende weken wil de gemeente dit bespreken met diverse maatschappelijke organisaties. Het college van burgemeester en wethouders zal zich in november uitspreken over het definitieve beleidskader. Naar verwachting komt dat in december in de gemeenteraad op de agenda. Ook bij het implementatietraject wordt de Oldebroekse gemeenschap nauw betrokken zodat de gemeente in 2015 klaar is voor de uitvoering van de nieuwe taken.
Bron: Persbericht Gemeente Oldebroek